KP

LOGOPEDISCHE STOORNISSEN - STEM

Stemproblemen, zoals verkeerd stemgebruik of stemklachten door ziekte of operatie

Door intensief of verkeerd stemgebruik kan de keel geïrriteerd raken, de keel voelt pijnlijk of branderig aan en het lijkt soms of er iets niet weggeslikt kan worden. Er wordt vaak gehoest of gekucht en er kan heesheid ontstaan. Wanneer deze klachten vaak voorkomen kan een stemstoornis ontstaan. Een stemstoornis is een aandoening van de stem, met als gevolg een afwijking is de klank, de omvang en het volume van de stem. Het stemgeluid wijkt af van het normale stemgeluid. De stem kan hees of schor zijn, te laag of te hoog klinken, een te zachte of te luide stem, de stem kan wegvallen of overslaan.

Problemen met ademen, bijvoorbeeld hyperventilatie
Wanneer de ademhaling te snel en/of te diep is wordt er aan de uitademingslucht meer koolzuur afgegeven dan nodig is. Hierdoor daalt de koolzuurgraad van het bloed en dit kan duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen veroorzaken. Hyperventilatie kan plotseling optreden, dit is de acute vorm, of kan langdurig zijn, dan wordt er gesproken van chronische hyperventilatie. De oorzaak kan spanning zijn, of een verkeerde ademgewoonte of te snel en zonder pauzes spreken.

Nasaliteit
Bij het praten gebruik je de lucht die je uitademt. Een deel van die lucht gaat naar buiten via je mond en een ander deel door je neus. Bij nasaliteit gaat die lucht tijdens het praten of teveel door je mond of te veel door je neus naar buiten. We onderscheiden twee soorten nasaliteiten:

- Gesloten nasaliteit: er gaat te weinig lucht door de neus
- Open nasaliteit: er gaat te veel lucht door de neus


Nasaliteit kan ontstaan door een lichamelijke afwijking of een gevolg daarvan, maar ook door een verkeerde gewoonte, die af te leren is.